Deputeti z. Ervin Bushati mori pjesë në Komitetin e Politikës dhe Demokracisë, në Këshillin e Evropës.

  • Postuar më, 12/09/2018

Gjatë fjalës së tij,  z. Bushati u shpreh se Shqipëria e vogël ka vaksinën për sëmundjen e madhe europiane

"Shqipëria ofron një model harmonie fetare për të shëruar një nga sëmundjet më të rrezikshme të kontinentit Evropian dhe BE, në këto kohë sfidash integrimi dhe bashkëjetese" tha  Bushati . 


Sipas tij,  modeli i bashkëjetesës fetare në Shqipëri është antidoti për sëmundjen evropiane, ku radikalizmi fetar dukshëm mbetet një nga problemet më të mëdha të Evropës.

“Shqipëria është krenare të ofrojë në Evropë harmoni e marrëdhënie ndërfetare, si një kapital i vlerave më të mira njerëzore në shoqërinë tonë. Marrëdhëniet mes feve të ndryshme nuk janë thjesht bashkëjetesë, por një model që vlen edhe më shumë sot, në realitetin e ri dhe sfidat që po përballet Bashkimi Evropian në integrimin e qytetareve me besime të ndryshme fetare”  theksoi deputeti Bushati .


Për Bushatin harmonia fetare në mjaft raste vihet në rrezik në rast se ajo financohet politikisht, duke sjellë kështu si pasojë terrorizmin fetar,  i cili vitet e fundit është një nga sëmundjet më të mëdha evropiane. Një sëmundje,  e cila mund të shërohet duke ndjekur shembullin e Shqipërisë dhe kjo  tregon më së miri që është një vend,  ku harmonia fetare mbetet një shembull për t’u ndjekur.


“Radikalizmi fetar dhe terrorizmi që mund të lind me të, është me i rrezikshëm kur financohet politikisht, për arsye të politikës së brendshme të vendeve të ndryshme. Përtej rrezikut të financimit monetar ndërshtetëror të institucioneve të besimit nga organizata të rrezikshme fetare, kërcënimi më i madh është instrumentalizimi i fesë dhe radikalizimi nëpërmjet politikës për të fituar pushtet nëpërmjet frikës dhe moskuptimit. Shqipëria është një vend i vogël dhe me një demokraci të re, modestish ofron shumë si model harmonie fetare, për të shëruar një nga sëmundjet më të rrezikshme të kontinentit Evropian dhe BE ne këto kohë sfidash integrimi dhe bashkëjetese” përfundoi fjalën e tij Bushati.