Arsimi profesional nxit punësimin e të rinjve: Kryetari i Kuvendit, z. Gramoz Ruçi, përshëndet në shkollën profesionale “Petro Sota”, Fier, me rastin e fillimit të vitit të ri shkollor

  • Postuar më, 16/09/2019

Kryetari i Kuvendit, z. Gramoz Ruçi, përshëndeti sot nxënësit, mësuesit dhe prindët e shkollës “Petro Sota”, Fier, me rastin e fillimit të vitit të ri shkollor.

“Jam këtu si deputeti juaj, si Kryetar i Kuvendit, si mik, prind, por edhe si mësues. Ju uroj 762 nxënësve dhe 49 mësuesve tëshkollës suaj, e cila përgatit specialistë në  numrin më të madh të profesioneve në Shqipëri,  një vit të mbarë dhe me rezultate të larta e të merituara! 

Një përshëndetje të veçantë kam për 200 nxënësit që fillojnë vitin e parë në këtë shkollë dhe që kanë zgjedhur me dëshirë të bëhen teknologë informacioni, teknologëkimikë e të naftës, elektroteknikë, mekanikë, konstruktorë, elektroauto dhe hidraulikë.

Sot rreth 42 mijë nxënës, të ushqyer nga dituria, pasioni dhe talenti i rreth 3.400 mësuesve, në 168 shkollat e qarkut të Fierit nisin takohen e ritakohen në vendin më të bukur në botë. Në shkollë, që merr jetë nga zërat e nxënësve, që zbukurohet nga bukuria juaj, që ndriçohet nga drita juaj, që fisnikërohet nga çiltërsia juaj.

Ju drejtohem posaçërisht 3 mijë nxënësve të qarkut Fier që sot nisin klasën e parë. Ju uroj ta filloni sa më mbarë dhe të vazhdoni me sa më shumë sukses udhën e bukur të dijes! 

Kam pasur dhe do të kem një nderim të madh për ju, mësueset dhe mësuesit e Shqipërisë, këto gra e burra, që në kohëra të vështira i qëndruan dhe i qëndrojnë besnik profesionit më fisnik në botë. 

Arsimi dhe kërkimi shkencor janë themelet e ndërtimit të së ardhmes, rruga kryesore e progresit dhe e përballimit të sfidave të integrimit euroatlantik, janë një e mirë publike,  e cila realizohet nga arsimi publik, por edhe ai privat. 

Nuk ka një sektor tjetër ku publikja dhe privatja të jenë thirrur në një mision tërësisht e thellësisht publik: përgatitjen profesionale të gjeneratave të reja.


Ne po ndërtojmë një sistem arsimor, i cili nuk jep vetëm dije e nuk krijon vetëm shprehi, por kultivon e konsolidon identitetin kombëtar, zhvillimin e intelektit, formimin kulturor dhe të vlerave qytetëruese e morale, edukondhe krijon të bukurën, forcon vetëdijen e përgjegjësinëindividuale, komunitare e shoqërore, shpirtin e sipërmarrjes dhe aksesin në teknologjitë e reja dhe inovacionin.  

Vitet e fundit janë realizuar disa programe të rëndësishme në kuadrin e reformimit  të sistemit arsimor. Njëri prej tyre është rindërtimi i vizionit dhe shtimi i burimeve financiare, materiale  e njerëzore për sistemin e arsimit dhe formimit profesional. Arsimi nuk është një qëllim në vetvete, por një investim për t’i bërë njerëzit më konkurrues e produktiv si edhe jetën e tyre më cilësore dhe dinjitoze.

Numri i nvënësve që ndjekin arsimin profesional është disafishuar gjatë viteve të fundit. Gjithashtu, të diplomuarit e arsimit profesional janë gati dyfishuar krahasuar me  vitin 2013. 

Arritjet në sistemin arsimor duhet t’i krahasojmë me ndikimin në shoqëri, në tregun e punës, në të ardhurat dhe në nivelin e jetesës së qytetarëve. Në këtë kontekst, duhet të reflektojmë, të nxjerim  përfundime, të gjejmë rrugëzgjidhje për dy çështje themelore tëtregut të punës dhe sistemit të mirëqenies: Nivelin e papunësisërinore dhe hendekun gjinor në paga, pra pagat më të ulta tëgrave e vajzave.

Megjithë përmirësimet në shkollimin profesional dhe arritjet në tregun e  punës, papunësia rinore është ende rreth dy herë më e lartë se papunësia e popullsisë së rritur. Kjo ndodh për shumë arsye. Por unë shfrytëzoj këtë ditë për të bërë apel për më shumë burime dhe investime për formimin dhe arsimin profesional, të cilin duhet ta shndërrojmë në një destinacion të pëlqyeshëm dhe të preferuar të rinisë. U bëj gjithashtu thirrje sipërmarrësve shqiptarë të tregohen më pak refraktarë në pranimin në punë tëvajzave e djemve të rinj.

U bëj thirrje prindërve të bëhen më praktikë dhe të kuptojnë se jeta e fëmijëve tanë, të cilët i kemi të gjithë të shtrenjtë, mund tëbëhet e bukur dhe dinjitoze edhe duke u shkolluar e punuar nëprofesione e mjeshtëri që të nxjerrin të treg dhe të garantojnë një punë të denjë e të mirëpaguar.

Këtë vit shkolla  juaj u pajis me një bazë të re laboratorike dhe buxheti i saj u rrit 20 përqind. Kjo dëshmon vëmendje e kujdes, por megjithatë këto nuk mjaftojnë.  Unë jam këtu tju tregoj se arsimi, veçanërisht ai profesional, përbën dhe do të përbëjë më shumë një prioritet të Qeverisë. Prandaj bëj thirrje për më shumë burime financiare për arsimin dhe shkollat publike. Institucioneve u bëj thirrje për më shumë incentiva e mbështetje për të tërhequr vajzat dhe djemtë e Shqipërisë nëdegët e shkencës e të teknikës. 

Investimet më të mëdha në arsimin publik do tëmundësojnë që numri i mësuesve për nxënës në shkollat publiket’i afrohet treguesit të shkollave private. Kjo nevojë është mëemergjente në arsimin e mesëm, ku diferenca është shumë e theksuar, rreth 14 me 8. 

Arsimi dhe shkolla kanë edhe shumë nevoja të tjera dhe unë jam sot para jush të zotohem se në buxhetin e vitit të ardhshëm që do të miratohet gjatë këtij sesioni parlamentar, arsimi publik do t’i kushtojmë më shumë priroritet,  burime e mbështetje.”, shkruhet në përshëndetjen e Kryetarit të Kuvendit, z. Gramoz Ruçi, përnxënësit, mësuesit dhe prindët e  shkollës profesionale “Petro Sota”, Fier.Share